fORUM pSIHoLOGoV Seznam forumov fORUM pSIHoLOGoV
Forum študentk in študentov psihologije
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Matura, vpis, itd.

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    fORUM pSIHoLOGoV Seznam forumov -> Saj bi se vpisal/a na psihologijo, ampak...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Annna
hmmm..Kdo je že Freud?


Pridružen/-a: 08.06. 2011, 15:50
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 08 Jun 2011 15:57    Naslov sporočila: Matura, vpis, itd. Odgovori s citatom

Živijo,

sem tretji letnik in se bom morala počasi odločiti kam naprej. Zdi se mi, da je število točk za fax kar visoko, tam okoli 80. Ali moraš potem skoraj biti odličnjak? Kateri predmeti (razen psihologije) so priporočljivi za maturo.

Ker se na nek način ne morem odločiti točno kateri študij bi izbrala, me zanima ali je možnost nadaljevanja študija v tujini, kakšne so potem realne možnosti zaposlovanja, kakšen je študij v resnici.

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mmartinaa
Aha, jaaa :) Psihoanaliza, libido,..


Pridružen/-a: 03.10. 2007, 22:11
Prispevkov: 144
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 08 Jun 2011 16:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo

Na pamet sicer nevem kakšne so bile omejitve lani, ampak vem da je v zadnjih letih za psihologijo v Ljubljani zelo visoka omejitev (od 86 do 92 točk). V Mariboru (psihologija) in Kopru (biopsihologija) je omejitev nekoliko nižja, ampak mislim da tudi okoli 80 točk ponavadi.

Kako se te točke izračunajo si poglej tukaj: http://www.vpis.uni-lj.si/ (v meniju poišči Izračun točk). Lahko si pomagaš s "kalkulatorjem" na tej strani http://www.dijaski.net/studij/omejitve-vpisa.html (izbereš kam bi se rad vpisal in potem klikneš na povezavo do kalkulatorja, ki ti pomaga izračunat točke za točno določeno smer študija), tam lahko enostavno preizkusiš različne scenarije (nevem če je čisto natančen izračun, ampak vsaj približno je pa zagotovo.

Na maturi priporočam, da izbereš tiste predmete, ki se ti zdijo najbolj zanimivi - lahko je psihologija, zgodovina, geografija, filozofija,.... Karkoli, ker pri vpisu na faks to nima nobenega vpliva katere predmete si imel na maturi, pomembne so samo točke. Jaz sem si poleg slovenščine in matematike izbrala še angleščino, zgodovino in psihologijo (ker me je to pač bolj zanimalo, kot pa geografija, kemija, fizika,...).
Glede na to da želiš dobiti kar veliko točk bo verjetno treba vzeti kakšen predmet tudi na višjem nivoju (torej matematiko ali pa tuj jezik) - priporočam, da izbereš tistega ki ti gre bolje od rok ali pa oba.

Nadaljevanje študija v tujini mislim da je dokaj realna možnost (realne možnosti so tudi študijske izmenjave v tujini). Z zaposlovanjem je tako, da je baje zelo malo brezposlenih psihologov (na zavodu za zaposlovanje v Murski Soboti so npr. prijavljeni samo 3 psihologi, kar je zelo malo in baje da v tisti regiji primanjkuje psihologov).

Študij v resnici - odvisno a te zanima Ljubljana, Maribor ali Koper?
V Ljubljani je usmerjeno bolj v raziskovanje, v Kopru bolj v biološke osnove psihološkega, v Mariboru nevem kako je. Eni izpiti so težki, eni so lahki (tko kot pri vsakem študiju). Meni je v Ljubljani kar v redu vzdušje, čeprav so baje v Kopru bolj mladostni, moderni (spet za MB nevem).

V glavnem en kar zahteven ampak lušen študij, če te psihologija zanima.
_________________
"One's mind, once stretched by a new idea, never regains its original dimensions."

by Oliver Wendell Holmes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    fORUM pSIHoLOGoV Seznam forumov -> Saj bi se vpisal/a na psihologijo, ampak... Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.